Tegoroczne Dni Przemysłu Mięsnego poświęcone były nowym przepisom Unii Europejskiej dotyczącym znakowania żywności.
Swoje wystąpienie w tej sprawie wygłosiła Joanna Markowska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Alicja Walkiewicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Spotkanie zakończyło ogłoszenie wyników XXXVI KONKURSU ,,Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”. Był on zorganizowany przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, dawniej Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs obejmował kilka grup wędlin: wędzonki, kiełbasy podsuszane, kiełbasy suszone, wędliny surowe i surowe dojrzewające. Oceniono 140 próbek z 32 zakładów. Przedmiotem oceny były następujące wędliny
- 62 szt. próbek wędzonek, w tym:38 szt. szynek, 4 szt. baleronów, 5 szt. boczków, 10 szt. polędwic, 1 szt. wędzonki bekonowej, 1 szt. wędzonki drobiowej i 3 szt. innych wędzonek,
- 29 szt. próbek kiełbas podsuszanych w tym: 26 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych
i 3 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych, - 28 szt. próbek kiełbas suszonych, wtym: 1 szt. kiełbas drobno rozdrobnionej, 19 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych, 8 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych,
- 7 szt. próbek kiełbas surowych i surowych dojrzewających, w tym: 4 szt. kiełbas drobno rozdrobnionych surowych i 3 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych surowych,
- 8 szt. próbek kiełbas średnio rozdrobnionych,
- 6 szt. innych produktów.
Do Konkursu zgłoszono 21 szt. próbek wędlin deklarowanych przez producentów jako produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, w tym: 9 szt. wędzonek, 4 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych, 2 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych suszonych, 2 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych oraz 4 szt. wyrobów podrobowych.
Podstawą oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców. Próbki zostały również poddane badaniom chemicznym, w których oznaczano zawartość: wody, białka, tłuszczu, chlorku sodu, fosforanów dodanych jako P2O2, skrobi oraz pozostałości azotynów i azotanów. Dyplomami ,,za najwyższą jakość produktu” JESIEŃ 2011 wyróżnieni zostali m.in.:
AGRO-HANDEL Sp. z o.o. w Mościskach za produkty: szynka jak za Gierka, kiełbasa galicyjska krucha, palcówka.
Grupa ANIMEX S.A. Oddział w Morlinach za produkty: salami ostródzkie, salami pepperoni, kiełbasa żywiecka, kiełbasa krakowska sucha.
Zakłady Mięsne „Łmeat- Łuków” S.A. w Łukowie za produkty: szynka Łukowska Spiżarnia, szynka w siatce Łukowska Spiżarnia, polędwica Łukowska Spiżarnia, kiełbasa Łukowska Spiżarnia.
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach za produkty: szynka Jeremiego, Maciejowa szynka, kabanosy pepperoni, kiełbasa Podkomorzy cienka.
POLISH FARM MEAT Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie za produkty: wędzonka krotoszyńska, kabanosy.
Wszystkim serdecznie gratulujemy