Wyniki XXXIX KONKURSU
„Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2013
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz trzydziesty dziewiąty pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2013.
KONKURS WIOSNA 2013 obejmował następujące grupy wędlin: kiełbasy (z wyłączeniem kiełbas suchych i podsuszanych), produkty blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione, rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane (mięsne, drobiowe, podrobowe) w ilości 132 próbek zgłoszonych z 40 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocenę konkursową przeprowadzono w dniach 14 i 15 marca br. w Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie.
Przedmiotem oceny były następujące wyroby mięsne:
48 szt. próbek kiełbas
, w tym: 7 szt. kiełbas homogenizowanych, 3 szt. kiełbas drobno rozdrobnionych, 34 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych, 4 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych,
10 szt. próbek produktów blokowych
, w tym: 4 szt. produktów blokowych grubo rozdrobnionych, 3 szt. produktów blokowych studzienin, 1 szt. produktu blokowego rolady, 2 szt. produktów blokowych drobiowych,
22 szt. próbek wędlin podrobowych
, w tym: 7 szt. salcesonów, 10 szt. pasztetowych, 5 szt. kiszek,
35 szt. próbek wyrobów garmażeryjnych i garmażeryjnych kulinarnych
, w tym: 4 szt. wyrobów mięsnych surowych, 1 szt. mięsa kulinarnego wołowego, 2 szt. flaków, 1 szt. gulaszu, 1 szt. zupy, 1 szt. pieczeni, 3 szt. pasztetów, 3 szt. produktów garmażeryjnych drobiowych, 2 szt. pierogów, 2 szt. galaret, 3 szt. golonek, 2 szt. krokietów i 10 szt. innych produktów,
17 szt. konserw.
Na Konkurs zgłoszono 29 szt. próbek wyrobów deklarowanych przez producentów jako produkty typu „żywność wygodna” w tym: 3 szt. flaków, 1 szt. gulaszu, 5 szt. zup, 2 szt. pierogów, 2 szt. krokietów, 1 szt. bigosu, 2 szt. fasolki po bretońsku, 4 szt. golonki, 1 szt. gołąbków, 3 szt. wyrobów drobiowych, 3 szt. klopsików oraz 2 szt. kotletów.