W dniu 13 czerwca odbyło się Sprawozdawczo – Wyborcze Walne zebranie Członków Związku Polskie Mięso. W czasie spotkania prezes Związku Polskie Mięso – Witold Choiński podsumował działalność Związku Polskie Mięso za rok 2011.
Jednym z największych osiągnięć Związku Polskie Mięso w roku 2011 było wpisanie Kiełbasy Myśliwskiej, Kiełbasy Jałowcowej oraz Kabanosów na unijną listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. To Związek zgłosił wniosek do KE o rejestrację ww. wyrobów.
Kolejną ważną sprawą zainicjowaną i doprowadzoną do finału przez Związek Polskie Mięso było obniżenie stawek za badania na BSE.
W ubiegłym roku Związek organizował wspólne stoisko na targach Grune Woche, które były realizowane w ramach polskiej prezydencji. Targi te okazały się sukcesem. Podobnie jak te organizowane we wrześniu w Poznaniu – Polagra, na których Związek zorganizował stoisko ,,MIĘSO Z POLSKI” do prezentacji swoich firm członkowskich.
W ciągu całego 2011 roku trwała również kampania PQS, w ramach której realizowana jest kampania TV spotowa, internetowa, mega formatowa, transitowa, prasowa konsumencka i branżowa oraz kampania na backligtach.
W związku z realizacją kampanii PQS, w roku ubiegłym Związek rozpoczął też kolejny nowy projekt: ,,Działania promocyjne związane z systemem PQS w punktach sprzedaży bezpośredniej”. Obejmują one mięso wieprzowe (świeże, schłodzone lub mrożone) wyprodukowane zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System.
Związek Polskie Mięso jest też uczestnikiem projektu ,,BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego”, który jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Celem projektu jest kompleksowe opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej.
W czasie Sprawozdawczo – Wyborczego Walnego Zebrania wybrano nowy skład Rady Związku Polskie Mięso. Członkami Rady ZPM zostali:
- Aherme Jerome
- Brodawka Jan
- Duda Maciej
- Kowalkowski Waldemar
- Krzyżanowski Jarosław
- Marchewka Andrzej
- Marchlewski Janusz
- Miler Roman
- Miszczuk Bogusław
- Mróz Wojciech
- Nosek Grzegorz
- Nowak Joachim
- Olewnik – Mikołajewska Anna
- Opatowski Waldemar
- Pawelczak Andrzej
- Skiba Andrzej
- Smolarek Ryszard
- Sobiech Ryszard
- Zakrzewski Dariusz
Przewodniczącym Rady Związku Polskie Mięso został p. Jerzy Rey.
Nowym Władzom Związku Polskie Mięso serdecznie gratulujemy.