W dniu 25 lutego Związek Polskie Mięso przeprowadził szkolenie on-line pt. „Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz wymiana doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a branżą mięsną”, które przeznaczone było dla myśliwych, hodowców zwierząt i rolników.
Podczas blisko 5-godzinnej sesji szkoleniowej dr lek. wet. Krzysztof Jażdżewski – ekspert w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego omówił zasady postępowania podczas polowań i odstrzału dzików, wymagania w zakresie możliwości zagospodarowania dzików pochodzących z obszaru ochronnego, objętego ograniczeniami i zagrożeniami oraz zasady naliczania ryczałtów za pozyskanie dzików.
Rolnicy i hodowcy natomiast zapoznali się z ograniczeniami, nakazami i zakazami weterynaryjnymi po wystąpieniu ASF u dzików i u świń w gospodarstwie oraz z podstawowymi zasadami bioasekuracji wymaganymi przepisami.