Polska żywność jest bezpieczna i smaczna. Zdobyła sobie uznanie wśród konsumentów w Unii Europejskiej i poza jej granicami. Produkcja żywności pozostaje pod stałą kontrolą polskich służb inspekcyjnych.
Przestępstwo dotyczące stosowania soli przemysłowej do celów spożywczych jest obecnie przedmiotem śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę.12. kwietnia odbyło się polsko – czeskie spotkanie, którego głównym tematem była kwestia bezpieczeństwa polskich produktów spożywczych. Podczas spotkania strona polska udzieliła wszelkich informacji i wyjaśnień, które potwierdzają, że polska żywność wprowadzana na rynek UE jest bezpieczna i spełnia wszystkie wymagania prawa żywnościowego.W opinii polskiego resortu rolnictwa nie ma żadnych podstaw do wprowadzenia zakazu importu polskiej żywności.
Histeryczna reakcja strony czeskiej wynikać może ze strachu przed popularnością polskiej żywności wśród czeskich konsumentów. Na uwagę zasługuje fakt, że do Czech eksportujemy produkty rolno – spożywcze o wartości ponad 1 mld euro. Czechy są trzecim w kolejności odbiorcą polskiej żywności.
Źródło:www.minrol.gov.pl