Strona główna Archiwum PQS Partnerem Martell 2013

PQS Partnerem Martell 2013

PQS partnerem Martell 2013

Konkurs ,,L’art de la cuisine Martell” to najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne w kraju. Szacuje się, że odwiedziło go w tym roku prawie dwa tys. osób. Na tak ważnej dla rynku HoReCa imprezie nie mogło zabraknąć systemu produkcji wieprzowiny PQS, którego współautorem jest Związek Polskie Mięso

Hotel Zamek Ryn po raz kolejny był gospodarzem jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych l’Art de la cuisine Martell, który kierowany jest do młodych talentów sztuki kulinarnej. Zmagania polegają na przygotowaniu wykwintnych potraw komponujących się z koniakiem. W tej edycji konkursu wzięło udział 16 ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce. Kucharze startowali w dwuosobowych drużynach i mieli za zadanie stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie mógł być składnikiem potrawy). Uczestnicy zaprezentowali swoje dzieła w czterech odsłonach, a na przygotowanie każdego dania mieli tylko godzinę. W tym roku tematem przewodnim był kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.

Podczas Konkursu potrawy oceniane były przez dwa zespoły jury: Koneserów Smaku m.in. Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Rafał Królikowski oraz Jury Profesjonalistów, w którym zasiedli największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce (m.in. Kurt Scheller, Marek Widomski, Joseph Seeletso, Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk). Decyzją jury konkursowego I miejsce przypadło Łukaszowi Kawaller i Paulinie Sawickiej – HOTEL ANDERS STARE JABŁONKI, II miejsce Kamilowi Raczyńskiemu i Adamowi Ludwińskiemu – HOTEL NARVIL SEROCK a III miejsce Dawidowi Szkudlarek, Bartłomiejowi Pawlikowskiemu – HOTEL BEST WESTERN GORZÓW WIELKOPOLSKI.

Gośćmi imprezy byli kucharze, właściciele restauracji i menadżerowie, przedstawiciele branży hotelarskiej, uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych. W Rynie nie mogło więc zabraknąć systemu produkcji wieprzowiny PQS. Na dziedzińcu zamku przez cały dzień można było smakować dań z mięsa produkowanego w tym Systemie Jakości oraz dowiedzieć się wszystkiego na jego temat. Podczas Konkursu przeprowadzono również szkolenia dla młodych kucharzy z zakresu Systemu PQS. Odwiedzający dziedziniec mieli okazje uczestniczyć również w pokazach kulinarnych realizowanych przez Tomasza Jakubiaka – gospodarza popularnego programu kulinarnego ,,Jakubiak w sezonie” w Kuchnia +. Przyrządzał on z wieprzowiny PQS białą kiełbasę oraz meksykańskie hamburgery z salsą kolendrową. Stoisko promocyjne Pork Quality System cieszyło się ogromną popularnością na zamkowym dziedzińcu.