Zatrudnienie pracowników z Ukrainy
Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne te są odpowiedzią na sytuację zagrożenia wirusem SARS COV-2 oraz potrzebę zapewnienia pracowników w rolnictwie. Więcej tutaj
Działanie gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2
Główny Inspektor Sanitarny opublikował wytyczne przeciwepidemiczne z dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2.
Wytyczne zostały podzielone na cztery części:
- Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników.
- Zapewnienie bezpieczeństwa klientów.
- Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika.
- Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem.
Szczegóły tutaj.
Q&A dotyczące żywności i koronawirusa – wytyczne GIS
Czy żywność przenosi SARS-Cov-2? Najważniejsze pytania i odpowiedzi GIS na temat wpływu SARS-Cov-2 na żywność.
Szczegóły tutaj
Wytyczne dotyczące ochrony pracowników w branży spożywczej podczas epidemii
Na stronie Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia i Pracy (European Agency for Safety and Health at Work) zostały opublikowane wytyczne dla sektora spożywczego dotyczące ochrony pracowników podczas epidemii COVID-19. Wytyczne zostały opracowane przez europejskie organizacje EFFAT (European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism), FoodDrinkEurope oraz partnerów społecznych UE w sektorze produkcji żywności.
Ich celem jest ochrona zdrowia i bezpieczeństwa pracowników poprzez określenie minimalnych standardów, które powinny być stosowane w przedsiębiorstwach spożywczych w tym okresie zagrożenia.
Zgodnie z tymi wytycznymi pomiar temperatury ciała pracowników przy wejściu do pracy może być wymagany i przedsiębiorcy są do takiego działania zachęcani.
Szczegóły tutaj.
Sprawdzanie temperatury w celu zapobiegania rozprzestrzeniania się COVID-19 – stanowisko UODO
Urząd Ochrony Danych Osobowych wypowiedział się w sprawie sprawdzania temperatury w celu zapobiegania rozprzestrzeniania się COVID-19
Szczegóły tutaj.
Zalecenia dla przedsiębiorców w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym przygotowało zalecenia dla przedsiębiorców.
Szczegóły tutaj.
Zalecenia dla branży transportowej i logistycznej w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa
Ministerstwo Rozwoju we współpracy z z Głównym Inspektorem Sanitarnym przygotowało zalecenia dla przedsiębiorców, którzy posiadają flotę transportową, w zakresie ochrony przed zakażeniem koronawirusem.
Szczegóły tutaj.
Zalecenia dla obiektów handlowych w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa
Jak ma wyglądać organizacja sprzedaży w placówce handlowej? Wytyczne w tym zakresie przygotowało Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym.
Szczegóły tutaj.