Strona główna Archiwum Działania Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie fałszowania żywności solą przemysłową

Działania Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie fałszowania żywności solą przemysłową

Do dnia 09 marca 2012 sanepid przeprowadził ponad  9 tys. kontroli w całym kraju.

Pobrano do badań  ponad 600 próbek.

Ponad 230 tys. kg żywności,  do której produkcji mogła być użyta sfałszowana sól   zostanie wycofana z obrotu.

Łącznie działaniami objęto  898 865, 72 kg soli i produktów spożywczych z jej udziałem.

Żywność ze sklepów i hurtowni wróci do producentów z zakazem ponownego wprowadzania do obrotu.  Producenci otrzymają decyzje administracyjne zakazujące wprowadzania do obrotu kwestionowanej żywności i obligujące ich do wycofania produktów wg. zasady ostrożności.

Dotychczasowe badania samej soli wykazały, że nie ma zadanego zagrożenia dla zdrowia, to fakt, iż jest to żywność sfałszowana wystarcza do wydania takiej decyzji.

Źródło: www.pis.gov.pl