Rosyjskie służby weterynaryjne ogłosiły w piątek dwa zakazy:
– na świeże i chłodzone mięso z Holandii (wołowinę, wieprzowinę, mięso drobiowe);
– na świeże i chłodzone mięso z Hiszpanii (wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe).
Holandia: 22 marca 2013
Rosselkhoznadzor zwrócił się do służb weterynaryjnych holenderskiego Ministerstwa Gospodarki. Zastępca szefa Rosselkhoznadzor Aleksey Saurin wysłał list do Christianne Bruschke, szefowej służb weterynaryjnych holenderskiego Ministerstwa Gospodarki. W liście, wyraził ubolewanie z powodu faktu, że holenderskie służby weterynaryjne jeszcze nie dostarczyły Rosselkhoznadzor‘owi dokumentów potwierdzających, że naruszenia wykryte podczas kontroli w listopadzie ubiegłego roku zostały poprawione. Nie dostarczyły one także zaktualizowanej listy holenderskich zakładów spełniających weterynaryjne i sanitarne wymogi Unii Celnej oraz Rosji. Brak działań zapewniających bezpieczeństwo eksportowanych produktów zwierzęcych, które powinny być podjęte przez właściwe holenderskie władze weterynaryjne pokazuje, że obietnice złożone przez owe władze są tylko formalne. Na podstawie owych obietnic, więcej niż 80% holenderskich zakładów zostało włączone do wykazu państw trzecich zatwierdzonych do eksportu do Rosji. Biorąc pod uwagę te okoliczności, Rosselkhoznadzor uważa za konieczne nałożyć tymczasowe ograniczenia na import chłodzonego mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego z Holandii do Rosji od 29 marca. W przypadku, gdy zaktualizowana lista zakładów spełniających wymagania Unii Celnej nie zostanie dostarczona przed 12 kwietnia 2013 r., Rosselkhoznadzorbędzie musiał podjąć dodatkowe środki ograniczające w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przywożonych z Holandii do Rosji.
Hiszpania: 22 marca 2013
Tymczasowe ograniczenia w odniesieniu do eksportu do Federacji Rosyjskiej chłodzonego mięsa z Hiszpanii zostaną nałożone od 29 marca 2013 roku. Inspekcja hiszpańskich zakładów, przeprowadzona w dniach 3 -16 marca wykazała, że nie spełniają one wymagań weterynaryjnych Unii Celnej (zostały spełnione tylko wymogi Federacji Rosyjskiej); formalne gwarancje zostały złożone, ale nie są przeprowadzane kompletne badania laboratoryjne (wymagany poziom antybiotyków Unii Celnej nie jest utrzymany), zakłady przetwórcze wieprzowiny używają roztworów soli barwnikowych i certyfikują wyroby jako surowe, naruszając punkt 4.7 certyfikatu EU-RF dla wieprzowiny i surowych przetworów wieprzowych. Oba tymczasowe ograniczenia będą obowiązywać od 29 marca roku. Przypominamy, że w styczniu zakazy dotknęły Niemcy.